Vanliga frågor
Är ni en myndighet?
Nej, vi är en ideell organisation. Alla våra cirka 1 300 stödpersoner och vittnesstöd är volontärer som utför sina uppdrag på sin egen fritid. Från kansliet i Stockholm jobbar runt 15 anställda med bland annat verksamhetsutveckling, projekt och kommunikation.
Du kan läsa mer om oss här.
Tillhör ni något särskilt parti?
Nej, vi är partipolitiskt och religiöst obundna. Vårt uppdrag är att opinionsbilda om, utbilda inom samt belysa brottsoffers rättigheter för att alla ska få det stöd de behöver för att få kraften tillbaka.
Vad är ett brott?
Ett brott är en handling som bryter mot lagen. Om man är osäker på om man har blivit utsatt för ett brott eller inte kan man göra en polisanmälan. Polisen utreder då om det är ett brott. Här kan du läsa mer om olika typer av brott.
Hur anmäler jag ett brott?
För att anmäla ett brott behöver du kontakta polisen, antingen genom att besöka ditt närmsta poliskontor eller ringa 11414. I vissa fall kan du även anmäla ett brott digitalt på polisens hemsida. Det är bra om du polisanmäler ett brott så snart som möjligt, för att polisen ska ha störst chans att få tillgång till viktig information och eventuella vittnen under förundersökningen. Du behöver även ha gjort en brottsanmälan för att kunna kräva ut ersättning från Brottsoffermyndigheten.
Betalar ni ut ersättning till brottsoffer?
Nej. Brottsoffermyndigheten betalar ut brottsskadeersättning till brottsoffer från Brottsofferfonden. Läs mer på deras hemsida.
Jag vet inte om jag har blivit utsatt för ett brott, kan jag ändå ringa er?
Du kan alltid ringa oss, även om du bara misstänker att ett brott har skett. Även du som är vittne, anhörig till, eller känner någon som du misstänker har blivit utsatt för ett brott kan ringa till oss.
Jag vill inte göra en polisanmälan men jag vill ändå prata med någon om det som hänt. Vad ska jag göra?
Alla stödpersoner på Brottsofferjouren finns här för att lyssna om du vill prata om det som har hänt dig. Deras stöd kostar ingenting, de har skrivit på ett tystnadslöfte och du behöver inte göra en polisanmälan för att få fortsatt stöd från dem. Ring 116 006 eller kontakta din lokala jour direkt för att komma i kontakt med en stödperson.
Jag har blivit kallad som vittne till en rättegång. Måste jag gå?
Det korta svaret är: ja. Vi har allmän vittnesplikt här i Sverige vilket innebär att vem som helst kan bli skyldiga att inställa sig vid en rättegång och vittna under ed om man har sett eller hört någonting kring ett brott. I de allra flesta fall kommer du först att förhöras av polis under den så kallade förundersökningen. Om du är nervös eller orolig inför att vittna kan du komma i kontakt med våra vittnesstöd. De finns där för att stötta och ge praktiskt information kring rättegången så att du känner dig så trygg som möjligt inför rättegången.
Läs mer om hur våra vittnesstöd kan hjälpa dig.
Jag är rädd för att vittna och känner mig hotad. Vad kan jag göra?
Det finns tillfällen då vittnen kan ha särskild anledning att känna rädsla eller starkt obehag inför en rättegång, till exempel då hot förekommit. I sådana fall kan rätten att besluta om förhör via videolänk ifrån en annan domstol. Ett annat sätt kan vara medhörning, vilket innebär att den tilltalade (den misstänkta gärningspersonen) hör och i vissa fall även ser förhöret från ett annat rum. Känner du dig orolig inför att vittna i rättssalen kan du kontakta vittnesstöden inför din rättegång för att få stöd och råd.
Jag vill bli volontär hos er. Hur gör jag?
Vad roligt! Vi vill alltid bli fler. Först behöver du göra en intresseanmälan hos din lokala jour. Har du frågor om att bli volontär kan du även ringa vår nationella telefoncentral på telefonnummer 116 006 eller mejla fraga@boj.se.
Jag vill skänka en gåva till er, var kan jag göra det?
Vi blir så tacksamma för varje donation vi får in, då de ger oss möjligheten att fortsätta stötta brottsoffer. Du kan antingen Swisha en gåva till hela organisationen Brottsofferjouren Sverige eller ge en gåva direkt till din lokala jour. Här hittar du gåvouppgifter till alla jourer.