Anhörig
När en närstående utsatts för brott
Att vara anhörig till någon som utsatts för brott kan väcka många olika tankar och känslor. Du kan också behöva få svar på praktiska frågor.
Ett brott påverkar ofta många fler än den som blir direkt utsatt. När en familjemedlem utsätts för brott kan hela familjen behöva stöd. Oron över att en nära vän eller kollega är utsatt för våld kan vara svår att hantera. När det gäller brott som resulterat i dödsfall finns ett stort behov av stöd till närstående.
Barn som är närstående till brottsoffer kan behöva särskilt stöd och hjälp att bearbeta det som har hänt. Även anhöriga till gärningspersoner kan drabbas hårt och ha svårt att få stöd eller ens empati.
Som anhörig kan det ibland vara svårt att veta hur man ska bete sig. Du kan också behöva kunskap om hur du kan stötta och hjälpa en person som är eller har blivit utsatt.
Ta hand om dig
Du som är anhörig är viktig. För att du ska orka finnas där som stöd för den utsatta kan du själv behöva stöd och hjälp. Det kan vara skönt att få prata med någon utomstående som lyssnar utan att ställa krav. Tveka inte att söka stöd!
När du frågade hur jag mådde, insåg jag att jag faktiskt inte känt efter själv. Tack för att du ställde frågan, det gav mer än du förstår.
Man 35 år, anhörig till barn som blivit utsatt för våldtäkt
När du mist en anhörig till följd av brott
Att mista en anhörig till följd av brott är i de allra flesta fall en mycket traumatisk och chockartad upplevelse. I detta läge behöver du som anhörig så snart du förmår söka stöd och hjälp för att orka ta dig igenom allt praktiskt som behöver göras. Du kan också behöva prata om dina upplevelser med någon som förstår. Hos Brottsofferjouren kan du få kontakt med en stödjare som ger medmänskligt stöd och som kan förklara hur rättsprocessen går till och hjälpa till med det praktiska. Anhöriga till gärningspersoner kan också få stöd hos Brottsofferjouren.
Vad kan du som anhörig göra?
Det kan vara svårt att veta hur man ska agera som anhörig. Här är några råd till dig som har en närstående som utsatts för brott.
Fråga och lyssna
- Fråga och ta dig tid att lyssna på vad den utsatta berättar.
- Visa att du bryr dig och att du finns där.
- Ifrågasätt inte din närståendes upplevelse och skuldbelägg inte. Var tydlig med att det som hänt inte är hens fel.
Stå stadigt kvar
- Berätta att du kommer att finnas kvar även om den utsatta inte vill prata om det som hänt just nu.
- Om den utsatta drar sig undan och isolerar sig, fortsätt att bjuda in till kontakt. Inge trygghet och visa att du finns där oavsett.
- Ha tålamod. Personen kan vara chockad eller behöva längre tid på sig att hitta rätt ord för att beskriva sina känslor om vad som hänt. Att fråga flera gånger kan upplevas som en stress och bli kontraproduktivt.
Be om hjälp
- Var uppmärksam på hur den utsatta mår efter brottet. Om det har gått en längre tid och du märker att hen fortfarande mår dåligt – sök hjälp och stöd.
- Om du har möjlighet – ta kontakt med någon som varit i en liknande situation och be om råd/stöd.
Ta hand om dig själv
- Att vara stöd för någon som mår dåligt kan påverka dig mycket. Du som är anhörig kan också behöva någon att prata med om det som hänt och om hur du mår. Ta kontakt med en organisation som kan hjälpa dig att hantera stressen och alla frågor.
Jag går sönder av att se min dotter må så dåligt, och snart är det rättegång. Vad ska jag göra?
Anhörig till barn utsatt för brott
Vi erbjuder stöd
Brottsofferjouren erbjuder stöd till dig som är anhörig till en brottsutsatt eller gärningsperson. Ring 116 006, chatta med oss här på hemsidan eller mejla fraga@boj.se. Du kan också ta direktkontakt med din lokala brottsofferjour.
Varmaste tack. Fick enormt fint stöd när jag sökte hjälp. Visste inte att ni fanns för mig.
Kvinna 50 år, anhörig till gärningsperson