- Årsberättelse/Årsredovisning
- Information om BOJ till poliser
- Internationella Brottsofferdagen
- Kontakt
- Lediga tjänster och ideella uppdrag
- Press
- Projekt
- Statistik
- Styrdokument
- Styrelse
- Tidningen Brottsoffer
- Valberedning
- Vanliga frågor om Brottsofferjouren
- Vår historia
- Vi identifierar oss digitalt med Securifid
- Vi tycker
- Information om BOJ till poliser
- Internationella Brottsofferdagen
- Kontakt
- Lediga tjänster och ideella uppdrag
- Press
- Projekt
- Statistik
- Styrelse
- Tidningen Brottsoffer
- Vanliga frågor om Brottsofferjouren
- Valberedning
- Vi identifierar oss digitalt med Securifid
- Vi tycker
- Vår historia
- Årsberättelse/Årsredovisning
- Styrdokument
Styrelse
Brottsofferjouren Sveriges styrelse (förbundsstyrelsen) verkställer förbundsstämmans beslut och leder förbundets arbete mellan stämmorna och består av ordförande, vice ordförande samt ytterligare fem ordinarie ledamöter och tre ersättare som du kan läsa mer om nedan.
Exempel på frågor som styrelsen behandlar är:
- Policyfrågor
- Frågor som syftar till att ge bästa möjliga stöd till lokala jourer
- Opinionspåverkande arbete i syfte att stärka rättigheter för brottsoffer, vittnen och anhöriga
- Ekonomifrågor
- Fortsatt utveckling av ärendehanteringssystem i syfte att få en mer ändamålsenlig förmedling av ärenden till lokala jourer från polisen i hela landet.
Brottsofferjouren Sveriges förbundsstyrelse väljs under förbundsstämman som äger rum i september ojämna år. Nuvarande styrelse valdes under förbundsstämman den 24 september 2021. Nästa förbundsstämma äger rum den 29 september 2023.
Förbundsordförande Sven-Erik Alhem

Sven-Erik Alhem är en välkänd samhällsdebattör och rättsexpert och har varit förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige sedan 2009. Alhem har tidigare bland annat arbetat som överåklagare, sakkunnig på Justitiedepartementet samt i hovrätten över Skåne och Blekinge. Han uttalar sig ofta i media i frågor som rör brottsoffer, kriminalpolitik och rättsfrågor, både i egenskap av rättsexpert och som ordförande för Brottsofferjouren Sverige. Här kan du följa Sven-Erik Alhem på X (Twitter).
Telefon
0739-738600
E-post
Vice förbundsordförande Monica Ekström

Monica Ekström är utbildad onkologisjuksköterska och som det har hon arbetat på strålbehandlingen på Centralsjukhuset i Karlstad i närmare 20 år. Efter det har hon varit landstingspolitiker och landstingsråd med särskilt ansvar för folkhälsa, tandvård och barnrättsfrågor.
År 2003 blev Monica Ekström vald till ordförande för Brottsofferjouren Södra Värmland. Under åren har Brottsofferjouren Södra Värmland, Brottsofferjouren Norra Värmland och Brottsofferjouren Västra Värmland gått samman till Brottsofferjouren Värmland, ett arbete som hon i allra högsta grad varit delaktig i och nu också är ordförande för.
Monica Ekström har stor erfarenhet av styrelsearbete, både inom offentlig verksamhet och inom ideell. Hon är även ordförande i Funktionsrätt Värmland samt i Föreningsarkivet Värmland. Sedan 2022 är hon ledamot av Länsstyrelsen Värmlands insynsråd. Hon är en ofta anlitad föreläsare när det gäller barnrätt och funktionsrätt.
Monica Ekström valdes in i Brottsofferjouren Sveriges förbundsstyrelse 2007, då som ersättare och vid stämman 2009 valdes hon till vice förbundsordförande. Här kan du följa Monica Ekström på X (Twitter).
Telefon
070-319 42 15
E-post
Övriga ledamöter
Johanna Kirsten, ordinarie ledamot
Johanna Kirsten har en bakgrund inom process- och samordningsansvar, internationella förhandlingar m.m. inom Regeringskansliet och bidrar till styrelsearbetet bland annat med kunskap om statliga budgetprocessen och myndighetsstyrning. Idag myndighetshandläggare för Statens jordbruksverk.
Yvonne Zingmark, ordinarie ledamot
Yvonne Zingmark är utbildad socionom och arbetar idag som utredare, barn och familj inom socialtjänsten i Varberg med särskild kompetens inom området våld i nära relation. Hon har varit aktiv inom Brottsofferjouren lokalt i över 20 år och varit ledamot av förbundsstyrelsen sedan 2013.
Sven Stenson, ordinarie ledamot
Sven Stenson är polis inom området brottsoffer och personsäkerhet. Han leder sedan några år Brottsofferjouren Sveriges arbetsgrupp för förbättrad kontakt och dialog med polisen, vår viktigaste samverkanspartner. Sven har också under de sista 20 åren varit aktiv i andra ideella organisationer och är sedan 2023 ordförande i BOJ Södra Kalmar län.
Jean-Pierre Zune, ordinarie ledamot
Jean-Pierre Zune är nu pensionerad efter 42 år som statstjänsteman, främst inom den statliga administrationen för högre utbildning. Parallellt har han också varit kommunalpolitiskt aktiv i Botkyrka kommun och ledamot i styrelser för flera ideella organisationer.
Hans-Åke Donnersvärd, ordinarie ledamot
Hans-Åke Donnersvärd har en bakgrund som tjänsteman inom offentlig sektor, som politiker i Nacka kommun och som kommunchef i Västerbotten. Med lång erfarenhet också av ideellt engagemang i olika organisationer är Hans-Åkes största ambition med styrelseuppdraget inom BOJ hur man på ett strukturerat sätt kan bygga samverkan mellan offentlig och ideell sektor.
Kent Fernström, ersättare
Kent Fernström är utbildad jurist och polischef, nu pensionerad efter ett långt yrkesliv med olika funktioner och uppdrag inom Polismyndigheten på lokal, regional och central nivå. Utöver uppdraget i förbundsstyrelsen är Kent ordförande i BOJ Östergötland.