BOJ uppmärksammar En vecka fri från våld

Den 20-26 november uppmärksammar Brottsofferjouren Sverige och flera lokala brottsofferjourer En vecka fri från våld, både digitalt och fysiskt.

Läs mer om våra evenemang nedan. Sidan uppdateras löpande.

Måndag 20 november

Brottsofferjouren Sverige – Digital föreläsning: När hemmet inte känns tryggt

Läs mer och anmäl dig här.

BOJ Fyrbodal – Föreläsning om sin verksamhet och om våld i nära relation

Kl. 19.00-21.00 i Kronan, Trollhättan. För mer info kontakta info@fyrbodal.boj.se.

BOJ Uppsala län – Transgender Day of Remembrance (TDoR)

Den dagen kommer BOJ Uppsala län att, i samverkan med Uppsala Tjej- och Transjour, anordna en ljusmanifestation på Stora Torget i Uppsala för att minnas och uppmärksamma transpersoner som blivit utsatta för hot, våld eller till och med mördats. Länk till Facebook-eventet.

BOJ Växjö – Fackeltåg genom stadens gator

För mer information, kontakta info@vaxjo.boj.se.

Tisdag 21 november

Digital föreläsning med BOJ Mellersta Skåne: Våldets historia och framtid

Länk till eventet

BOJ Värmland: Öppen föreläsning med Evin Cetin

Dödskjutningarna en verklighet mitt ibland oss. Evin Cetin är tidigare advokat och författare. Hon har mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt samhälle. Evin kommer prata om boken ”Mitt ibland oss”, om offren, förövarna, deras familjer, de som beställer morden samt rekryteringen av narkotikans barnsoldater. Under föreläsningen kommer Evin även att lyfta skadliga maskulinitets-normer, unga killars våld, gängkriminalitet och kopplingen till mäns våld mot kvinnor.

Det är MÄN Karlstad, Brottsofferjouren Värmland, Brottsofferjouren Östra Värmland, BUFFF, Region Värmland, FOU Välfärd Värmland och Länsstyrelsen Värmland som är arrangörer för föreläsningen. Läs mer här.

BOJ Alingsås-Lerum-Vårgårda-Herrljunga – Öppet Hus för föreningar i Herrljunga

I stora sporthallen mellan 16-20.00 i samarbete med olika föreningar och Herrljunga kommun.

BOJ Örebro län – Öppet hus i Lindesberg tillsammans med Lindesbergs kommun och andra aktörer som arbetar för brottsutsatta

Öppet hus för allmänheten bidrar till att fler får större kunskap om brottsutsatthet och möjlighet att träffa de som möter och arbetar med våldsutsatta. Tanken är att tillsammans nå ut till fler och få en större plattform för att skapa förändring.

BOJ Östra Sörmland – Information under förmiddagen på högstadieskolan Alpha

För mer info kontakta info@o-sormland.boj.se.

BOJ Söderslätt – Föreläsning: Föräldraalienation

Anmäl deltagande senast 13/11 till admin@kvinnojourensoderslatt.se.

Onsdag 22 november

Föreläsning i Stockholm med BOJ Stockholm Gotland: Våld i nära relation och bostadsplanering

Läs mer och anmäl dig här.

BOJ Stockholm-Gotland – Flashmob

BOJ Stockholm-Gotland kommer att uppmärksamma internationella dagen mot våld mot kvinnor genom att medverka i en flashmob kl. 11.30 på Odenplan.

BOJ Fyrbodal

  • Infobord på NÄL, Trollhättan mellan 09.00-15.00
  • Föreläsning ”Våldet går inte i pension” samt infobord i Biblioteket, Vänersborg

För mer info kontakta info@fyrbodal.boj.se.

BOJ Blekinge deltar i mässa i Konserthuset i Karlskrona kl. 17.40-19.00

En vecka fri från våld är en nationell vecka som arrangeras i hela Sverige för att belysa folkhälsoproblemet våld i nära relationer. De senaste sex åren har civilsamhälle, myndigheter, regioner, landsting och kommuner gått samman och arrangerat aktiviteter under denna vecka tillsammans. Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och inspirera till lokal och regional aktivitet och samverkan för att på så sätt driva det våldsförebyggande arbetet och utvecklingen framåt. Vi strävar efter att vi ska få ett Blekinge fritt från våld.

BOJ Alingsås-Lerum-Vårgårda-Herrljunga – Café Träffpunkten

Informerar om Brottsofferjouren på Café Träffpunkten i Lerum som Lerums kommun anordnar.

BOJ Växjö – Öppet hus

Öppet hus mellan kl. 15-18 i deras lokal på Bäckgatan 14 D där de informerar om sin verksamhet och bjuder på snacks.

Torsdag 23 november

Föreläsning med BOJ Värmland: Kärleksbedrägeri – det digitala våldet

Studieförbundet Vuxenskolan och Brottsofferjouren Värmland bjuder in till en föreläsning om romansbedrägeri. Ingrid Brindelöv-Wiklund och Asta Holender, som själva har utsatts för brott och frimodigt berättar om sina upplevelser och ger faktakunskap i ämnet. Även polisen och Swedbank deltar. Läs mer här.

BOJ Avesta-Hedemora – Föreläsning med Jessica MacDowall

BOJ Mellersta Dalarna i gemensamt projekt med Ludvika kommun och Socialnämnden

BOJ Mellersta Dalarna kommer att ha ett infobord i Gallerian i Ludvika mellan kl. 14.00-18.00. De kommer att informera om att de stöttar brottsoffer, vitten och anhöriga till alla som passerar. Informationsmaterial kommer att delas ut.

BOJ Fyrbodal – Föreläsning med Philippa Ristorp samt ljusmanifestation

Kvällstid i Vänersborg. För mer info kontakta info@fyrbodal.boj.se.

BOJ Östra Sörmland – Information under förmiddagen på högstadieskolan Omega

För mer info kontakta info@o-sormland.boj.se.

Fredag 24 november

Digitalt seminarium: När man inte längre kan leva sitt liv

Läs mer och anmäl dig här.

BOJ Örebro län – #kvinnostrejkorebro

BOJ Örebro län kommer att vara delaktiga i #kvinnostrejkorebro för att tillsammans med dem stå upp för kvinnors rättigheter och protestera mot mäns våld kvinnor.

Lördag 25 november

BOJ Stockholm-Gotland – Manifestation på Östercentrum i Visby 

BOJ Stockholm-Gotland har ett samarbete med kvinnojourerna Amanda och Fyren och Fredrika Bremerförbundet på Gotland och tillsammans med dem planeras en manifestation på Östercentrum i Visby lördagen 25 november. I likhet med förra året kommer de att sälja orange sorgeband för 20 kronor till minne av kvinnor som blivit  utsatta för våld och mördade. I fjol tog banden slut så i år klipper de flera.  De informerar även om sina respektive verksamheter. Därefter deltar de i Öppet Hus hos kvinnojouren Amanda.

BOJ Stockholm-Gotland

BOJ Stockholm-Gotland kommer att uppmärksamma internationella dagen mot våld mot kvinnor genom att medverka i en flashmob kl. 12.15 på Centralstationen.

BOJ Fyrbodal

  • Poddintervju – ”Ska det kännas såhär?”, kl. 13.00 i Uddevalla. För mer info kontakta info@fyrbodal.boj.se.
  • Julmys med Zonta samt infobord och föreläsning om BOJ, kl. 11.00-14.00 på Wallgatan 29 i Vänersborg. För mer info kontakta info@fyrbodal.boj.se.
  • Gala, infobord, föreläsning om BOJ på Wallgatan 29 i Vänersborg mellan kl. 17.00-20.00. För mer info kontakta info@fyrbodal.boj.se.

BOJ Östra Sörmland – Informerar på Stora torget i Nyköping

Tält tillsammans med kvinno- och tjejjouren i Nyköping samt Zonta. Dessutom kommer det att anordnas en tipspromenad centrum med bland annat frågor rörande brottsofferjouren. 

Måndag 27 november

Föreläsning med BOJ Jönköpings län: Våldet går inte i pension

Brottsofferjouren Jönköpings län vill sprida kunskap om brott som riktar sig mot äldre. I media kan vi nästan dagligen läsa och höra om brott och bedrägerier mot äldre personer, men de allra flesta brotten förblir okända och oanmälda. Våld kan ta sig olika uttryck – både fysiska och psykiska kränkningar, ekonomiskt våld och försummelse. Våld kan vara osynligt för andra, men en vardag för den som drabbas. 

Brottsofferjouren kommer och berättar om olika typer av brott som ”årsrika” personer kan utsättas för och tar särskilt upp bedrägerier och våld i nära relationer.


Det blir också ett tillfälle att berätta lite allmänt om Brottsofferjourens uppdrag som stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Läs mer och anmäl dig här.

Övrigt

  • Tillsammans med Ung fritid i Borlänge kommun kommer BOJ Mellersta Dalarna att delta i ”Kärleken är fri” ett projekt där skolor två gånger om året genom samtal kring mänskliga rättigheter, barnkonventionen och kärlek jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hela vecka 47 på Hagagymnasiet i Borlänge informerar och samverkar fritidsledare, fältassistenter, tjejjouren, svenska kyrkan, rädda barnen, socialtjänsten, polisen, skolsköterskor, rättighetscentrum, Brottsofferjouren Mellersta Dalarna m.fl. Brottsofferjouren Mellersta Dalarna kommer att delta i en presentation i aulan där samordnarna och stödjare i domstol informerar om Brottsofferjourens verksamhet. De kommer även att ha ett bemannat infobord under veckan där de delar ut material och svarar på frågor.