Detta händer under Brottsofferdagen 22 februari

Den 22 februari är det den Internationella Brottsofferdagen och flera lokala brottsofferjourer arrangerar aktiviteter.

Internationella Brottsofferdagen (IBD) uppmärksammas både på flera håll i Sverige och internationellt. Nedan sammanställer vi vad som händer för Brottsofferjouren Sverige samt hos våra lokala brottsofferjourerna i landet.

Brottsofferjouren Sverige

I år kommer vi att ha en digitalt evenemang där vi fokuserar på alla brottsoffers rätt till stöd, och vi kommer att lansera Brottsofferjourens valmanifest för brottsoffers rättigheter. Manifestet innehåller förslag med konkreta och nödvändiga åtgärder för att förbättra situationen för alla brottsoffer. Det kommer att finnas tid för frågor till förbundsordförande och rättsexpert Sven-Erik Alhem som deltar i presentationen. Vi kommer även presentera vår nya informationskampanj, den största vi gjort. Läs mer här.

Victim Support Europe

VSE anordnar en live-debatt, ”Future of Justice for Victims in the EU”, där bland annat Brottsofferjouren Sveriges verksamhetsutvecklare Frida Wheldon deltar. Läs mer här.

Brottsofferjouren Borås-Sjuhärad

Brottsofferjouren Borås-Sjuhärad har i 12 år tid haft samråd med Nätverket för brottsutsatta där Kvinnojouren, Utväg, Polisen, RFSL, Tjejjouren Mangolia, Solrosen, Stödcentrum för unga, Barnahus och Borås stad tillsammans uppmärksammat Brottsofferdagen. I år kommer de att ha en digital föreläsning om vilka de är och vad de erbjuder för stöd i Borås. De kommer att ha en paneldebatt på temat ”utmaningar och erfarenheter” där de kommer att ställas mot väggen av en moderator. Det kommer att tändas ljus på trappan vid rådhuset där dom olika aktörerna kommer att finnas från 15.00-17.00. Inspelningen och paneldebatten kommer att finnas Brottsofferjouren Borås-Sjuhärads hemsida samt Borås Stads hemsida och på Youtube från och med den 22/1 kl. 10.00. Du kan också se det live genom att klicka på denna länk.

Brottsofferjouren i Enköping

Brottsofferjouren och Kvinnojouren kommer att stå och informera om sina verksamheter på Stora Torget i Enköping mellan klockan 16–18. Läs mer här.

Brottsofferjourerna i Dalarna och Gävleborg

En digital föreläsning med tema hatbrott kl. 18-19 genomförs i samarbete med majoriteten av Dalarnas jourer, tillsammans med samtliga Gävleborgs jourer, Diskrimineringsbyrån Gävleborg samt Rättighetscentrum Dalarna. Föreläsare: Thomas Bull, Sven-Erik inleder. Titta här.

Brottsofferjouren Haninge-Nynäshamn

Jouren anordnar ett samtal via Zoom om alla våldsutsattas rätt till ett likvärdigt stöd, kl. 18.30-20.00. Medverkar gör Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och Carin Flemström, ordförande för Brottsofferjouren Haninge-Nynäshamn.

Brottsofferjouren i Helsingborg

20 år efter mordet på Fadime Sahindal är frågan om hedersrelaterat våld och förtryck fortfarande lika aktuell. I år fokuserar Brottsofferjouren Helsingborg på detta med en föreläsning på Dunkers Kulturhus/digitalt. Läs mer här.

Brottsofferjouren i Jönköping

Om möjligt så kommer de att ha en föreläsning den 21 februari av representanter från ATV (Alternativ till våld) som berättar om sin verksamhet med både de som slår och deras offer.

Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Omfattande marknadsföring i upptagningsområdet; Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund och Staffanstorp.

Brottsofferjouren Storgöteborg

Brottsofferjouren Storgöteborg kommer att ha ett informationsbord i Mölnlycke kulturhus mellan kl. 16-19. Läs mer här.

Brottsofferjouren Uppsala län

BOJ Uppsala län lyfter i år utsatthet på landsbygden genom att ge perspektiv om grannsamverkan, våld i nära relation samt brott mot lantbrukare. De bjuder in till ett webbinarium i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, kl. 18.00. För mer info kontakta info@uppsala.boj.se.

Brottsofferjouren Värmland

Brottsofferjouren Värmland arrangerar en heldagskonferens tillsammans med Länsstyrelsen Värmland där du får ta del av ny svensk forskning på brottsofferområdet och fördjupa dina kunskaper om brottsutsatthet och behovet av stöd. Läs mer här.

Brottsofferjouren i Örebro län

Jouren planerar att stå med informationsbord i entrén på lasaretten i Lindesberg och Karlskoga mellan kl. 10-14.00. De kommer att informera om rättigheter och skyldigheter för brottsoffer och vittnen, och det stöd och hjälp man har rätt att få som brottsdrabbad. De bjuder samtidigt på lite fika vid bordet.

Brottsofferjouren Östra Sörmland

BOJ Östra Sörmland kommer att stå på Stora Torget i Nyköping mellan kl. 14.00-16.00 och informera förbipasserande om sin verksamhet.

Brottsofferjouren Östra Värmland

Informationsskärmar hela vecka 8 i gymnasieskolorna i Kristinehamn och Filipstad samt närvaro den 22 februari om pandemin tillåter. I annat fall blir det information på skärmar samt tidningar och informationsblad i butiker eller på biblioteken i kommunerna Kristinehamn, Storfors och Filipstad.

Mer information uppdateras löpande.