Begäran om förstärkt finansiering till Brottsofferjouren Sverige

Brottsofferjouren Sverige (BOJ) vänder sig till dig som landets justitieminister med en angelägen begäran om förstärkt finansiering för vår verksamhet.

Till Justitieminister Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet

Brottsofferjouren är den organisation i Sverige som ger stöd till de allra flesta brottsoffer, vittnen och anhöriga. Genom vår omfattande verksamhet i alla Sveriges 290 kommuner har vi sedan länge en samhällsbärande funktion. Vi ser dagligen hur avgörande vårt arbete är för människor i utsatta situationer. Under 2024 gav Brottsofferjouren stöd till mer än 60 000 brottsoffer, vittnen och anhöriga – långt fler än någon annan stödverksamhet för dessa målgrupper i Sverige. Det är en hög siffra även i en internationell jämförelse. I våra medlemsjourer finns det mer än 1000 volontärer och 100 anställda. Tillsammans med vår nationella stödlinje 116 006 arbetar alla aktiva i Brottsofferjouren i ett gemensamt ärendehanteringssystem där alla stödkontakter registreras, oavsett om stödet ges via telefon, chatt, möte i domstol eller på respektive jour. Allt detta garanterar en rättssäker och korrekt hantering av personuppgifter och en systematisk uppföljning av ärendena. Alla avslutade ärenden följs upp med en enkät. Varje stödsökande får därvid möjlighet att ange hur stödet uppfattats. BOJ erbjuder stödsamtal på omkring 30 olika språk genom vår verksamhet Stöd på eget språk, inklusive teckenspråk – oavsett var i landet stödsökanden bor.

BOJ driver den nationella stödlinjen för brottsoffer, 116 006, som är öppen alla dagar om året och erbjuder ett tryggt och professionellt bemötande via telefon, chatt eller e-post för alla som drabbats av brott. BOJ och 116 006 är med början den 11 februari 2025 genom avtal med polisen mottagare av samtliga ärenden där målsägande vid polisanmälan önskat kontakt med en stödverksamhet.

Genom avtalet med polisen har BOJ fått förtroendet och ansvaret att säkerställa att varje person som anmält ett brott får ett adekvat stöd antingen genom Brottsofferjouren eller annan verksamhet i enlighet med deras önskemål och behov.

Efter ett par veckors arbete i denna nya modell kan BOJ och polisen gemensamt konstatera att den digitala överföringen av ärendena ger en administrativ tidsbesparing inte minst för polisen. Även för de lokala brottsofferjourerna förenklas arbetet. Det är tydligt att denna viktiga förändring också ger stora fördelar för stödsökande:

  • Alla får en stödkontakt; ingen hamnar mellan stolarna.
  • Varje stödsökande kommer snabbare i kontakt med enstödverksamhet.
  • Likvärdig handläggning sker i hela landet.

Förmedlingsreformen har positivt medfört att BOJ, tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer och kommunala verksamheter som arbetar med stöd till brottsutsatta fått bättre samverkande effekt. Detta gäller i lokala, regionala och nationella nätverk, allt till gagn för ett förbättrat stöd till brottsoffer.

Dessa avgörande och positivt samhällsbärande insatser för brottsoffer, vittnen och anhöriga i Sverige har dessvärre inte fått någon positiv ekonomisk följdverkan. BOJ har nämligen dessvärre de senare åren – oförståeligt – drabbats av minskade ekonomiska bidrag. Detta har som konsekvens lett till att personalneddragningar måst ske. Samtidigt har ett allt hårdare samhällsklimat ökat behoven av våra stödinsatser. För BOJs vidkommande medför den positiva förmedlingsreformen ett naturligt behov av en ekonomisk förstärkning.

Regeringen har på ett förtjänstfullt sätt generöst tillgodosett finansiering för organisationer som Roks och Unizon samt för Bris stödlinje, Hjälplinjen och Kvinnofridslinjen. Vi tycker naturligtvis att detta är bra.

Enligt våra noteringar har regeringen för 2025 finansierat dessa verksamheter på följande sätt:

Förbund:
Unizon ca 21.5 miljoner kr
Roks 13,2 miljoner kr

Nationella stödlinjer:
Bris 116 111-ca 25 miljoner kr
Kvinnofridslinjen 116 016 (020-50 50 50) – Har utöver grundfinansieringen fått förstärkt finansiering med 3 miljoner kr 2024 och sedan ytterligare 7 miljoner kr 2025.
Hjälplinjen (psykisk ohälsa) ca 30 miljoner kr

116-nummer är gemensamma för EU:s medlemsstater och ska reserveras för denna specifika användning. Till skillnad från 112 är finansieringen av verksamheter som bedriver 116-linjer inte obligatorisk för medlemsstaterna, även om många regeringar ändå tagit det fulla ansvaret för linjerna. För närvarande har alltså våra systerorganisationer omfattande finansiering för sina respektivelinjer. BOJ har för sin del en sammanlagd bidragsnivå om 15,2 miljoner kronor för att genomföra förbundsuppdraget samt för att driva och ytterligare utveckla sin viktiga nationella stödlinje för brottsoffer, 116 006. Allt för att ännu fler brottsoffer ska få ett tidigt och fullgott stöd.

BOJ känner sitt samhällsbärande och omfattande ansvar inte bara i att ge stöd till en bredare grupp brottsutsatta, vittnen och anhöriga, utan också genom att tillse att de som vill ha stöd av andra organisationer kommer fram och kommer rätt.

Med beaktande av vad BOJ har fört fram ovan ska vår begäran om förstärkt finansiering ses. Vi tycker alltså att regeringen bör känna ett ansvar för att Brottsofferjouren som tillhandahållare av stödinsatser i hela landet samt som förmedlingspartner tillsammans med polisen får tillräckliga bidrag för en fortsatt vidareutveckling av hela verksamheten.

I våra kontakter med regering, departement och myndigheter hänvisas BOJ ofta till att det finns pengar att söka hos Brottsofferfonden och Socialstyrelsen. Efter omfattande dialog och flera ansökningar är det dock tydligt för BOJ att dessa hänvisningar i praktiken inte kommer att leda till ens en förhoppning om mer pengar till verksamheten.

Vi emotser en dialog med dig kring denna viktiga fråga och ser fram emot att diskutera hur BOJ kan få det ekonomiska stöd som krävs för att kunna fortsätta och ytterligare utveckla det viktiga stödarbetet.

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande

Fredrik Mellqvist, generalsekreterare

Sven-Erik Alhem Förbundsordförande 073-973 86 00 Kontakta via e-post
Fredrik Mellqvist Generalsekreterare
08-550 486 08 Kontakta via e-post