Vi uppmärksammar Internationella Brottsofferdagen 2024

Varje år uppmärksammar Brottsofferjouren Internationella Brottsofferdagen med evenemang för att fördjupa dina kunskaper om brottsoffers situation och rättigheter.

I år kommer Brottsofferjouren Sverige att arrangera två olika evenemang. Dessutom arrangerar även lokala jourer evenemang runt om i landet. Här hittar du en sammanställning av våra aktiviteter.

Digital konferens: Fundamental rättvisa – stöd i samband med rättegång

Brottsofferjouren Sverige arrangerar en digital konferens om rättsprocessen, målsägandens och vittnens roll samt värdet av stöd i samband med rättegång.

Vi uppmärksammar Internationella Brottsofferdagen 2024

Program – IBD (A4)PDF2.19MB
Ladda ner

Fundamental rättvisa – stöd i samband med rättegång

Datum: Torsdag 22 februari 2024
Tid: Kl. 09.00 – 12.00
Plats: Digitalt via Zoom
Arrangör: Brottsofferjouren

Anmäl dig här senast den 20 februari.

Bedrägerier – orsakar lidande och finansierar den organiserade brottsligheten

Under Brottsoffermyndighetens evenemang, som fokuserar på brottsutsatthet i områden med socioekonomiska utmaningar, arrangerar Brottsofferjouren Sverige den valbara programpunkten ”Bedrägerier – orsakar lidande och finansierar den organiserade brottsligheten.”

Medverkande: Sophie Sörenson, specialist inom bedrägeri och penningtvätt på Polismyndigheten, och Olle Pallin-Cox, projektledare för bedrägerier på Brottsofferjouren Sverige.

Bedrägerier – orsakar lidande och finansierar den organiserade brottsligheten

Datum: Torsdag 22 februari 2024
Tid:  Kl. 11:15
Plats: Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, 111 20 Stockholm
Arrangör: Brottsoffermyndigheten, Brottsofferjouren Sverige
Anmäl dig här.

Synlighet på sociala medier och i Skånetrafiken

Brottsofferjouren Mellersta Skåne kommer att ha en kampanj i sju dagar på sociala medier och i Skånetrafiken, dvs. regionsbussar, stadsbussar, tåg i hela Skåne och en bit upp i Halland, Småland och Blekinge där vissa av tågen har sin slutdestination. 

Bokbord på bibliotek i Söderköping och Norrköping

Brottsofferjouren Östergötland kommer att stå med ett bokbord på biblioteket Stinsen i Söderköping samt ett på Norrköpings stadsbibliotek. 

Radioreklam i Örebro län

Brottsofferjouren Örebro län kommer att sända radioreklam i lokal radiokanalen Radio City under vecka 8, 9 och 10.

Seminariedag tillsammans med andra organisationer i Borås/Sjuhärad

Brottsofferjouren Borås/Sjuhärad arrangerar en seminariedag tillsammans med Borås Stad, RFSL Borås, Utväg, Polisen, Röda Korset, Rädda Barnen, Brottsofferjouren, Kvinno- och tjejjouren Borås, Barnahus Älvsborg, Studieförbundet Vuxenskolan och Solrosen.

Informationsspridning i Gallerian Grand Samarkand i Växjö

Brottsofferjouren Växjö kommer att vara på plats i Gallerian Grand Samarkand mellan 10-13 den 27 februari.

Informationsspridning på Stadsbiblioteket Väven i Umeå

Brottsofferjouren Umeåregionen kommer att vara på Stadsbiblioteket Väven mellan kl. 10:00 – 15:00. Där kan allmänheten träffa representanter från Brottsofferjouren i Umeåregionen.

Informationsspridning på Gallerian på Öster i Visby

Brottsofferjouren Stockholm-Gotland kommer att informera om verksamhet med fokus på bedrägerier mellan 13.00 – 16.00 i Gallerian på Öster i Visby. På kvällen kl. 18.00 – 20.00 arrangerar de en cafékväll på Träffpunkt Gråbo i Visby där allmänheten är inbjuden. Två kommunpoliser berättar om sitt arbete och jouren bjuder på kaffe och frågestund.

Öppet hus med miniföredrag i Kristinehamn

Brottsofferjouren Östra Värmland kommer att ha öppet hus mellan kl. 13:00-18:00 i sina lokaler på Västerlånggatan 27, Kristinehamn.

Film för att uppmärksamma brottsofferstöd i Uppsala län

Brottsofferjouren Uppsala Län har tagit fram filmer och digitalt informationsmaterial tillsammans med organisationen Vittnesstöden Uppsala. Filmerna visar hur det ser ut i Uppsala Tingsrätt, svara på frågor om hur en rättegångsdag går till, samt informerar om vad respektive organisationer kan hjälpa till med.

Film på bibliotek i Fyrbodalsområdet

Brottsofferjouren Fyrbodal kommer att visa en informationsfilm om verksamheten och vilket stöd man kan få på Brottsofferjouren med hjälp av biblioteken i Fyrbodalsområdet.

Svarar på frågor i Vellinge, Svedala & Trelleborg

Brottsofferjouren Söderslätt kommer att svara på frågor och informera om möjligheterna till stöd på Toppengallerian/Biotorget i Vellinge mellan kl. 10.00 – 12.00, på Storgatan i närheten av Hemköp i Svedala mellan kl. 13.00 – 15.00 och på Valengallerian i Trelleborg mellan kl. 16.00 – 18.00.

Temakväll om bedrägerier i Göteborg

Brottsofferjouren Storgöteborg bjuder in till temakväll om bedrägerier kl. 18.30 på Kulturhuset Blå Stället, Angereds torg 13, Stora Scenen.

Föreläsningar på Stadsbiblioteket i Jönköping

Brottsofferjouren Jönköpings län bjuder in till en spännande eftermiddag med föreläsningar kl. 13.00 – 16.00 på Biograf Focus, Stadsbiblioteket i Jönköping.

Bokbord och quiz i Scanias matsalar i Södertälje

Brottsofferjouren Södertälje kommer att dela ut material och göra ett quiz med fokus på Brottsofferjourens historia och brottsoffers utsatthet i Scanias matsalar.

Den Internationella Brottsofferdagen

Den 22 februari är Internationella Brottsofferdagen, en dag som instiftades 1989 av Brottsofferjouren Sveriges dåvarande ordförande, Björn Lagerbäck, för att uppmärksamma situationen för brottsutsatta och betona vikten av stöd.