Brottsofferjouren lanserar manifest för brottsoffers rättigheter den 22 februari

Brottsoffers rättigheter är mänskliga rättigheter, men hur uppfyller Sverige på bästa sätt alla brottsoffers rättigheter i praktiken?

Sveriges brottsofferjourer möter årligen tiotusentals brottsutsatta och har en unik inblick i de brottsutsattas behov. Vi ser att debatten ofta handlar om hur Sverige ska stävja den grova kriminella brottsligheten och gängens framfart – en debatt där de brottsutsattas faktiska behov hamnar i skymundan. Sverige behöver arbeta både brottsförebyggande, samtidigt som vi har en ambitiös målsättning om att förbättra situationen för alla brottsutsatta, oavsett vilket brott de har drabbats av.

Sverige måste bli bättre på att uppfylla brottsoffers rättigheter. Vi kommer därför på Internationella Brottsofferdagen den 22 februari att lansera ett manifest för brottsoffers rättigheter, som grundar sig i ett brottsofferperspektiv. Manifestet innehåller 10 förslag med konkreta och nödvändiga åtgärder för att förbättra situationen för alla brottsoffer. Vi vill gärna ge alla intressenter och allmänheten tillfälle att delta i lanseringen den 22 februari klockan 09.00-10.00, då det även kommer att finnas tid för frågor till förbundsordförande och rättsexpert Sven-Erik Alhem. Evenemanget sker därför digitalt och ni kan anmäla er via länken nedan.