Om du inte vill att det ska synas att du har varit inne på vår hemsida så kan du gömma ditt besök.

BOJ uppmärksammar En vecka fri från våld

Plats:

En vecka fri från våld & Orange week

Tema: Barn i rättsprocessen – huvudfokus barnfridslagen

På efterfrågan från lokala jourer har styrelsen tagit beslut om att ha ett gemensamt tema i år under en vecka fri från våld. Årets tema är barn och unga i rättsprocessen – med huvudfokus på barnfridslagen. Inför denna vecka har Brottsofferjouren Sverige tagit fram lite nytt material kopplat till ämnet och som nu finns uppe i webbshopen. Vi vet att flera jourer brukar både arrangera egna men också delta i lokala evenemang under veckan och det vill vi verkligen uppmuntra till. Det nationella temat är ett komplement till jourernas egna arrangemang och produkterna som är framtagna får mer än gärna beställas och delas ut vid dessa tillfällen.

Tips på aktiviteter

Till er som inte ännu planerat någon aktivitet för veckan man känner att ni har viljan och förutsättningar:

 • Kika på kommunens hemsida om de planerar några särskilda event. Lyft fram det arbete ni redan gör och det material som finns. Fråga om ni kan delta genom att exempelvis ha bokbord/dela ut broschyrer, etc.
 • Håll koll på kommun/andra verksamheter/organisationers sociala medier. Var även aktiva på era egna sociala medier – lägg ut filmer/citat etc. kopplade till temat och #enveckafrifrånvåld

Nya produkter i webbshoppen:

 • Ny broschyr ”Alla barn har rätt till en uppväxt fri från våld”
  Information om barnkonventionen och barnfridslagen
 • Hjärtan ”stresshjärtan” (likt stressbollar) med texten
  ”En uppväxt fri från våld”
 • Klistermärken med regnbågsflagga

Förutom dessa saker vill vi även påminna om affischerna med barnkonventionen och barnfridslagen och såklart – den nya boken ”I brottets skugga” som nu finns att beställa i webbshopen och är toppen att lyfta fram lite extra i samband med denna vecka.

Aktiviteter kopplat till temat

 • Brottsofferjouren Fyrbodal – Temakonferens
  Under En vecka fri från våld kommer den lokala jouren i Fyrbodal anordna en konferens på temat ”Barn har rätt att höras – från ord till handling”. Föreläser gör Emelie Dahlin (verksamhetsutvecklare för barn och unga, äldre och personer med funktionsnedsättning på Brottsofferjouren Sverige) samt Paulina Bengtsson (grundare av Novahuset) föreläser om föreningen #intedinhora, ett nätverk för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering av barn där Paulina sitter i styrelsen.
 • Uppslag och intervju i DN
  Brottsofferjouren kommer synas i en intervju i DN i samband med veckan och där vi särskilt lyfter fram barnkonventionen och barnfridslagen kopplat till barns rättigheter i rättsprocessen.
 • Tidningen Brottsoffer
  Temat på nästa nummer av tidningen Brottsoffer är barn och unga i rättsprocessen och en intervju om Brottsofferjourens arbete med barn och unga kommer finnas med.
 • Socionomdagarna – Älvsjömässan
  Brottsofferjouren deltar med monter under Socionomdagarna som äger rum på Älvsjömässan i Stockholm den 22-23 november och där vi särskilt kommer lyfta fram den nya boken ”I brottets skugga”.
 • MR-dagarna – monter och seminarium ”När hemmet inte känns tryggt”
  Veckan innan en vecka fri från våld, dvs. v 46 kommer Brottsofferjouren Sverige tillsammans med den lokala jouren i Örebro ställa ut med monter under MR-dagarna (Mänskliga rättighetsdagarna) på Conventum arena i Örebro. Ett av våra tre seminarier kommer handla om barn och unga i rättsprocessen. Fokus även här kommer att vara på barnfridslagen och om barns rättigheter tas på allvar i rättsprocessen. Gästar gör Paulina Wånggren (målsägandebiträde med stor erfarenhet av att företräda barn i rättsprocessen) samt Emma Bertholdsson (polis och erfaren barnutredare och numera FU ledare på brott mot barn i Örebro.)
 • Brottsofferjouren Haninge-Nynäshamn medverkar i ett flertal aktiviteter under veckan – ladda ner program här.

Har ni frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta Emelie Dahlin, verksamhetsutvecklare barn och unga på Brottsofferjouren Sverige.

Läs mer om En vecka fri från våld

Emelie Knifström Verksamhetsutvecklare barn och unga, äldre samt personer med funktionsnedsättning Kontakta via e-post