

Journalister som arbetar på frilansbasis kan vara särskilt utsatta vid hot och hat eftersom de saknar stöd från en arbetsgivare. Med medel från regeringen bygger Brottsofferjouren Sverige nu upp en nationell kontaktpunkt där enskilda journalister kan få stöd.
På Pressfrihetens dag i maj 2024 meddelade regeringen att journalistskyddet skulle stärkas. Mediemyndigheten gavs i uppgift att följa det arbete som bedrivs i frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige. Regeringen menade också att det saknades en tydligt utpekad aktör med uppdrag att fungera som kontaktpunkt för journalister med behov av stöd och skydd. Brottsofferjouren sågs som en aktör med kapacitet att nå ut brett och erbjuda stöd både nationellt, regionalt och lokalt.
– En fungerande demokrati är beroende av fria medier där journalister kan göra sitt jobb utan att behöva utstå hot och hat. Det vill regeringen slå vakt om och därför är jag glad att kunna ge Brottsofferjouren möjlighet att stödja, inte minst, frilansande journalister som inte har samma skydd och stöd från en arbetsgivare, kommenterade kulturminister Parisa Liljestrand, beslutet i ett pressmeddelande.
Sedan ett år tillbaka pågår nu arbetet på Brottsofferjouren Sverige med att bygga upp en nationell kontaktpunkt för enskilda journalister som behöver stöd eller skydd med anledning av utsatthet som en följd av deras yrkesutövning.
– Vi samverkar med organisationen Reportrar utan gränser och har tillsammans arbetat fram ett gediget material för stödjare i syfte att öka förståelsen och kompetensen kring hat och hot mot journalister i Sverige, berättar Andreas Sabelhierta, avdelningschef för Brottsofferjourens nationella stödlinje 116 006 och ansvarig för projektet.
Under våren genomförde Brottsofferjouren Sverige utbildningen Brottsofferjouren som nationell kontaktpunkt för utsatta journalister för berörd stödjargrupp. Samtidigt skapades också en digital utbildning som kommer att finnas tillgänglig för alla stödjare inom BOJ.
– Vi har bildat en nationell stödjargrupp som består av ungefär 15 stödjare från olika brottsofferjourer runt om landet. De är stödjare sedan tidigare och har erfarenheter från journalist- eller mediabranschen. Tanken är att gruppen ska ha en bred geografisk spridning för att öka möjligheterna att kunna träffa stödsökande vid behov, säger Andreas Sabelhierta.
Han berättar att Brottsofferjouren bland annat också har skapat nätverk med andra aktörer och myndigheter i syfte att kartlägga externa stödinstanser och organisationer som arbetar med stöd eller frågorna kring utsatta journalister generellt.
Den nationella kontaktpunkten för utsatta journalister kommer att drivas inom BOJ:s befintliga stödlinje 116 006 och ska lanseras vid halvårsskiftet 2025.
Information om projektet kommer att publiceras löpande.