Så här skyddar du dig mot bedrägeribrott

Bedrägeribrott är vanligare än vad man tror och vem som helst kan bli utsatt. Här följer några tips på vad du tänka på för att skydda dig själv, eller andra, från att drabbas.

BOJ Genrebild 3

Romansbedrägerier

Gör en omvänd bildsökning via Google

En bildsökning är som en vanlig Google-sökning, bara att du använder en bild som du laddat ner istället för att söka med ord.

*Spara bilden på datorn som din kärlekspartner skickat på sig själv (klicka med musens högra knapp på bilden > välj “Spara” > spara bilden på till exempel Skrivbordet där du lätt kan hitta den)

*Gå in på Google Image Search.

*Öppna mappen (Skrivbord) där bilden du sparat finns och dra den med musens vänstra knapp till fältet på Googles bildsökning i enlighet med anvisningarna i länken

*Som svar får du länkar till webbsidor där bilden har använts. Det kan även hända att bilden inte finns någon annanstans på internet. Om bilden dock hittas via Googles omvända bildsökning ska du granska sidorna där bilden finns: är sidorna på något sätt sammankopplade till din kärlekspartner? Om inte, har personen på bilden någon annan identitet på dessa sidor? Om du svarar ja på den sista frågan är det möjligt att din kärlekspartner använder en annan persons bild

Så här ser sidan för Google Bildsök ut. För att ladda upp en bild klickar du antingen på Kamera-ikonen eller så drar du in bilden från dina filer till sökfältet.

Skicka aldrig pengar till någon som ber om det via nätet och som du aldrig har träffat

Så snart personen ber om pengar, vet du att det är en bedragare. Om du aldrig har träffat den här personen har du heller aldrig haft möjligheten att använda alla olika sinnen och magkänsla för att bedöma personens trovärdighet.

Om du redan har skickat pengar till en person som du misstänker utsatt dig för bedrägeri så ska du kontakta din bank direkt för att eventuellt kunna stoppa transaktionen. Har dock transaktionen skett för flera månader sen så kan tyvärr inte banken stoppa den.

Meddela polisen och gör vid behov en polisanmälan.

Här kan du få mer information om romansbedrägeri:

SVT PLAY – Lurad på kärlek och miljoner
RIKU – Åtgärder för att reda ut bedrägeribrott

RIKU – KÄRLEKSBEDRÄGERIER PÅ NÄTET

Investeringsbedrägerier

Sök upp om bolaget har tillstånd från Finansinspektionen

Man måste ha tillstånd för att få erbjuda finansiella tjänster till privatpersoner. Finansinspektionen reglerar vilka företag som har rätt att erbjuda detta och på deras hemsida hittar du en lista på företag som har ett sådant tillstånd. Om du har blivit tillfrågad att investera i ett okänt företag kan du gå in på den sidan och söka för att se om det står med där. Gör det inte det är det en bedragare.

  • Seriösa företag erbjuder sällan finansiella investeringar över telefon, särskilt inte på kvällar.
  • Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det troligen så.

Misstänker du att du, eller någon du bryr dig om, har blivit utsatt för ett bedrägeribrott?

Vem som helst kan bli utsatt för bedrägeri och bedrägeriförsök. Du ska inte behöva känna någon skuld eller skam över vad du blivit utsatt för. Vi på Brottsofferjouren finns här för att ge dig medmänskligt stöd samt praktisk information gällande bl.a. polisanmälan, förundersökning och kontakt med myndigheter. Ring oss på 116 006, chatta med oss här på hemsidan eller maila fraga@boj.se. Du kan även komma i kontakt med oss via formuläret här.

Utbildningspaketet ”Försök inte lura mig”

Försök inte lura mig är ett utbildningspaket som innehåller handledning, filmer och annat material som ger ökad medvetenhet och bättre kunskaper om hur man kan skydda sig mot bedrägerier. Med stöd av en tydlig handledning kan utbildningen genomföras som studiecirkel eller användas som en del av ett informationsmöte. Polisen har tagit fram utbildningspaketet i samarbete med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren Sverige. Läs mer och ladda ner materialet här.

Så hjälper du nära och kära att skydda sig mot bedrägerier

Ta del av polisens informationsmaterial nedan eller klicka på bilden för att komma till polisens hemsida.

Hjälp nära och kära att skydda sig mot bedrägerier

Hjälp nära och kära att skydda sig mot bedrägerierPDF1.01MB
Ladda ner