0200-21 20 19

Internationella Brottsofferdagen 2017

Den 22 februari uppmärksammas Internationella Brottsofferdagen av Brottsofferjouren över hela landet.


På Norra Latin i Stockholm högtidlighålls dagen för artonde året i rad av Brottsoffermyndigheten, Brottsofferjouren Sverige och en rad andra ideella organisationer. Årets program erbjuder ett antal aulaföreläsningar och valbara seminarier. Huvudtalare är Paul Iganski, professor vid Lancaster University, Storbritannien. Hans forskningsfält omfattar bland annat hatbrott, våld, inverkan på offret och viktimologi.
Brottsofferjouren Sverige håller ett seminarium om hedersrelaterat våld och förtryck. Under dagen talar också Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister.
UR Samtiden kommer att filma aulaföreläsningarna så att de som inte har möjlighet att delta kan ta del av innehållet i efterhand.
Läs mer om programmet här.

Runt om i landet uppmärksammar lokala brottsofferjourer Internationella Brottsofferdagen på olika sätt. Här följer flera exempel:

Teaterföreställning i Södertälje
På Internationella Brottsofferdagen anordnar Brottsofferjouren i Södertälje i samarbete med Juventas ungdomsjour, Kvinnojouren Annfrid och Tälgegymnasiet en teaterföreställning av och med Maria Nohra - "Min mammas dotter". Pjäsen och kvällen i stort fokuserar på hedersproblematik. Det är gratis inträde och först till kvarn för plats!

Öppet hus i Leksand-Rättvik
Brottsofferjouren Leksand-Rättvik berättar om Brottsofferjouren i kyrkorna i Leksand den 19 och  Rättvik den 26 februari. Den 22 februari bjuder jouren in till öppet hus och bjuder på "Kaffe med rån" mellan klockan 12 .00-18.00 hos "Fika snällt" på Hantverkaregatan 1, Leksand.

Brottsofferdagar i Borås
I Borås hålls Brottsofferdagarna 2017 den 22–23 februari. Dagarna bjuder på många intressanta föreläsningar. Bland annat ger advokat Marianne Andersson personliga reflektioner kring brottsoffer­stödet vid brottmålsprocesser. Johan Melander Hagborg, leg. psykolog och doktorand föreläser om sexuella övergrepp mot förskolebarn och om hur vi kan prata med barn om sexualitet och gränser. Polisen i Borås håller ett pass om våldsbejakande extremism. Janne Ryrlén berättar om hur IF Elfsborg som förening och klubb arbetar med goda krafter för att motverka våld och utanförskap.
Brottsofferdagarna är ett samarrangemang mellan Brottsofferjouren Borås-Sjuhärad, Borås Stad, RFSL Borås, Utväg, Polisen, Röda Korset, Rädda Barnen, Kvinnojouren, Kriminalvården, Studieförbundet Vuxenskolan och Solrosen. Dagarna hålls på Nykterhetsgården Lönnen i Borås. Antalet platser är begränsade och föranmälan krävs.

Maria Hagberg föreläser i Helsingborg
Brottsofferjouren Helsingborg bjuder tillsammans med enheten Integration inom Helsingborgs stad in till en kostnadsfri föreläsning med Maria Hagberg. Hon är magister i socialt arbete, internationell kvinnoaktivist, författare och debattör. I sin kommande bok Kvinnokällan har hon intervjuat kvinnor i ockuperade om­råden och i postkonfliktområden. Maria Hagberg kommer att tala om familjelagar kontra svensk lagstiftning – om hur kvinnorörelsens kamp har tryckt tillbaka religionens inverkan i lagstiftningen.
Föreläsningen hålls den 22 februari klockan 10.00–13.00 på Kompetens­center Norrehed i Helsingborg. För­anmälan krävs.

HBTQI-personers utsatthet i fokus i Växjö
I år firar Brottsofferjouren Växjö Internationella Brottsofferdagen traditions­enligt i Domkyrkan i Växjö den 26 februari. Joachim Åberg, ordförande i RFSL Kronoberg, kommer och berättar om hatbrott som homosexuella, bisexuella med flera drabbas av. RFSL Kronoberg arbetar för alla HBTQI-personers rättig­heter och att det ska finnas trygga och givande mötesplatser för HBTQI-personer. Ungdomskör från Väckelsångs kyrka kommer och sjunger.

Arbetet mot prostitution och människohandel i fokus i Kristinehamn
Prostitution och människohandel är minst lika utbrett i mindre städer som i storstäderna. Handel med människor är en modern form av slaveri. Brottsoffer­jouren Östra Värmland arrangerar en gratis och öppen föreläsning om människo­handel och prostitution med Simon Häggström på Internationella Brottsofferdagen 2017.
Kriminalinspektör Simon Häggström är författare till boken Skuggans lag och är som polis specialiserad på männi­sko­handel för sexuella ändamål vid Nationella Operativa Avdelningen.
Föreläsningen hålls på Kristinehamns Conference Center onsdagen den 22 februari mellan klockan 17.30–20.30. Ingen föranmälan krävs och först till kvarn gäller. Brottsofferjouren Östra Värmland bjuder på smörgås och dryck.

Jonas Trolle föreläser i Alingsås
Brottsofferjouren i Alingsås-Lerum-Vårgårda-Herrljunga uppmärksammar Brottsofferdagen genom att bjuda in författaren och kriminalkommissarie Jonas Trolle, att berätta om sin bok ”Jakten på Kapten Klänning” och vad som föregick gripandet av den tidigare rektorn för Polishögskolan. Föreläsningen sker på Alströmergymnasiet i Alingsås 22 februari, klockan 18.30. Fri entré.

Träffa Brottsofferjouren i Enter Galleria i Boden
Brottsofferjouren Boden finns på plats med informationsbord den 22 februari i Enter Galleria i Boden. Jouren informerar om verksamheten och delar ut broschyrer. Det finns även möjlighet att boka tid för brottsofferstöd i jourens lokaler.

Teaterföreställning om våld visas i Vänersborg
Brottsofferjouren Bohus-Norra Älvsborg bjuder in till teaterföreställningen ”Othellos tårar” på Folkets Hus i Vänersborg den 22 februari. Föreställningen handlar om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor. En äldre man, Jan-Ove, gör en resa i sitt våldsamma förflutna som bygger på fyra mäns sanna berättelser om varför de slår.
Inbjudan har skickats till myndig­heter, föreningar, ideella organisationer som arbetar med våld i nära relationer samt till allmänheten via annonsering. Efter föreställningen bjuder jouren in till ett uppföljningsmöte för att se vad de inbjudna tillsammans kan göra.
Brottsofferjouren har också utställning på Biblioteket, Kommunhuset och Folkets hus i Vänersborg under hela vecka 8.

På plats på biblioteken i Strömstad och Tanum
Brottsofferjouren Strömstad-Tanum kommer att finnas på biblioteken i Strömstad och Tanum hela dagen. Jouren kommer att ha tända ljus, informationsmaterial och bemannar med medlemmar ur styrelsen och stödpersonverksamheten På kvällen samlas styrelse, stödpersoner, valberedning och revisorer för en trivselkväll tillsammans och sammanfattar dagen.

Uppsala Län uppmärksammar brott mot äldre
Brottsofferjouren Uppsala Län uppmärksammar Internationella Brottsofferdagen 2017 med en föreläsning i en av jourens nyaste kommuner – Älvkarleby. Föreläsningen kommer att belysa ämnet Brott mot äldre, vilket jouren även arbetat med i ett speciellt projekt under 2016.
Under dagen kommer både Brottsoffersamordnaren Gunnar Elrud och Älvkarlebys områdespolis Jörgen Wilestedt att närvara och berätta om sina erfarenheter av brott mot äldre. Föreläsningen hålls i Skutskär den 22 februari, klockan 12.00–15.00. Alla som är intresserade av ämnet är välkomna. Föranmälan krävs.
Senare på kvällen kommer jourens samordnare även att delta i ett panelsamtal med tema ”En dag vändes allt upp och ned” anordnat av Håbo Kommun. Samtalet kommer att handla om hur man bearbetar de känslor som uppstår efter en brottsutsatthet, hur man tar sig vidare och vilken hjälp som finns att få. I samtalet deltar en brottsutsatt, en brottmålsadvokat och Brottsofferjouren.

Frukostseminarium och filmvisning i Karlstad
För att uppmärksamma Internationella Brottsofferdagen bjuder Brottsofferjouren Värmland in till ett frukostseminarium med Kjerstin Almqvist, adjungerad professor i medicinsk psykologi vid Karlstads Universitet, leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi och leg. psykoterapeut. Temat för seminariet är: ”Barn som bevittnat våld mot förälder – Tysta brottsoffer?”
Seminariet hålls på Clarion Collection Hotel Drott i Karlstad. Jouren bjuder på frukost från klockan 07.30, seminariet startar 08.00 och slutar 09.30. Föranmälan krävs.
Brottsofferjouren Värmland bjuder också in till filmvisning av de båda filmerna My life my lesson och Say something. Say Something är systerfilmen till prisbelönta My life my lesson och är den sista av de två dokumentärerna om barn som växer upp i våld i nära relationer. Båda filmerna fokuserar på att synliggöra barn som upplever våld i nära relationer.
Filmerna visas i Frykensalen, Bibliotekshuset i Sunne den 22 februari. Klockan 13.00–15.00 visas My life my lesson. 17.00–19.00 visas Say something. 15.00 – 17.00 bjuder jouren på fika och informera om Brottsofferjourens arbete. Det finns möjlighet att se båda filmerna eller välja en. Ingen avgift, föranmälan krävs.

Bemötande i fokus i Jönköpings län
Brottsofferjouren Jönköping uppmärksammar den 22 februari genom att bjuda in aktiva från de tre brottsofferjourerna i länet – Småland West,  Höglandskommunerna och Jönköping – samt brottsoffersamordnare på polisen till ett föredrag om bemötande av människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Föreläsare är Anette Ekerheim, enhetschef för Neuropsykiatriska teamet på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

Inspirerande föreläsning i Hässleholm
Lördagen den 18 februari uppmärksammar Brottsofferjouren-Hässleholm-Osby-Perstorp Internationella Brottsoffer­dagen genom att hälsa alla hjärtligt välkomna till Blå salongen i Kulturhuset Hässleholm. På programmet står inspirationsföreläsningen ”Jag njuter så länge det varar” av Erik Ståhl och information om Brottsofferjourens verksamhet.
Erik Ståhl föddes med en av världens mer ovanliga sjukdomar och är sjuk än idag. Efter hundratals dagar bakom sjukhusets vita väggar har han lärt sig uppskatta de små sakerna i vardagen. Han har lärt sig optimera sin vardag för att få ut så mycket som möjligt av den trots en kropp som kämpar emot. Att lära sig skratta är bästa medicinen bara man varvar det med allvar och eftertanke, då utvecklas vi som personer och kan lättare göra något av de bekymmer som fyller vår vardag.
Brottsofferjouren bjuder på smörgås, kaffe och te. Evenemanget beräknas pågå mellan 10.00–14.00 och är kostnads­fritt, anmälan krävs.

Tre miniföreläsningar i Trollhättan
Brottsofferjouren Trollhättan-Lilla Edet erbjuder den 22 februari tre avgiftsfria miniföreläsningar i Folkets Hus Kulturhuset (lokal Fenix). Klockan 10.30–11.30 talar Matias Hasselström, Områdespolisen Polisen Östra Fyrbodal/Polisregion Väst om droger och våld – orsakssamband och konsekvenser. 13.00–14.00 talar kommissarie/kommunpolis Jack Lennartsson, Polisen Östra Fyrbodal/Polisregion Väst utifrån rubriken ”Medborgarlöfte – papperstiger som föder sig själv?”. 14.30–15.30 talar advokat Sven Save om varför ett brottsoffer behöver en advokat.
Brottsofferjourens stödpersoner finns på plats i foajén från 10.00, visar till rätta och berättar om verksamheten.
Torsdagen den 23 februari från klockan 10.00 finns jourens stödpersoner på Torget i Lilla Edet tillsammans med Mobila poliskontoret.

Forum för tryggare Biskopsgården i Göteborg
Göteborgs Brottsofferjour håller ett forum, en slags paneldebatt, för ett tryggare Biskopsgården och har bjudit in lokala föreningar och andra stödinsatser som finns i staden för att tillsammans med medmänniskor i stadsdelen diskutera hur vi skapar ett tryggare Biskopsgården. Brottsofferjouren hoppas att med kvällen sprida kunskap och väcka engagemang för brottsoffer och andra som påverkas av brott.
Arrangemanget är kostnadsfritt och hålls på Medborgarkontoret på Västra Hisingen, Vårväderstorget 18.30–20.30 den 22:e februari. Med och diskuterar är bland annat Göteborgs Brottsofferjour, Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet, Stödcentrum för brottsutsatta och föreningen Geesguud.
Kvällen kommer att avslutas med en ljusmanifestation på Vårväderstorget för att hedra brottsoffer.

På plats i Gallerian Nian i Gävle
Den 22 februari kan du träffa Brottsofferjouren Gävle på gallerian Nian i Gävle. Från klockan 10.00-16.00 har jouren en informationsmonter dit alla är varmt välkomna för att få veta med om Brottsofferjourens stöd.

Träffa Brottsofferjouren i Folkets hus i Motala
Brottsofferjouren Västra Östergötland uppmärksammar Internationella Brottsofferdagen i Folkets hus den 22 februari. Brottsofferjouren finns på i foajén utanför Motala bibliotek.

Denna sida använder cookies (kakor) Här kan du läsa mer om cookies. Genom att fortsätta använda sidan så accepterar du att cookies används. Klicka här för att inte visa meddelandet igen.